27. februari 2015

Powerlifting extreem – de nieuwe RS6-R

De buitenkleur „Daytona grijs mat“, die de ABT RS6-R in Genève tentoonstelt, zegt het al: Want met 730 pk / 537 kW brengt de motor van de power estate meer prestatie op de weg dan de NASCAR raceauto's die op de beroemde Amerikaanse ovale banen rijden. Ook de maximum snelheid van de gebruikswaarde-boliden van 320 km/h mag er zeker wezen. Maar men dient bij zoveel potente getallenwaarde niet te vergeten dat het er bij de nieuwe ABT RS6-R ook om de optiek gaat – want het  gepresenteerde voertuig is opgebouwd op het eind 2014 voorgestelde facelift van de Audi RS6. „Met dit optische voordeel, onder meer werden de verlichtingseenheden compleet bewerkt, komt onze omvangrijke bodykit nog beter uit de verf“, verheugd zich Hans-Jürgen Abt, CEO van de wereldgrootste veredelaar voor voertuigen van de Audi- en VW-concern.

Geselecteerde gedeeltes van carbon zijn een gezamenlijke stijleigenschap van de aanbouwcomponenten van de ABT carosserie: Ze zijn zowel bij de front lip met zwaard te vinden als ook aan de luchtinlaatkleppen met flics, de opzetstukken voor sideskirts met zijzwaarden en de achterschorten. Spiegelkappen, spatbord inzetstukken en een achterspoiler completeren de imposante verschijning. Gloednieuw in de aanbieding zijn ook de nieuwe, 22 inch grote FR lichtmetalen wielen, die in Genève insgelijks hun première voeren. Met hun zwarte corpus en de front gepolijste dubbele spaken vinden ze de juiste mix van sportiviteit en luxueuze verschijning. Dunlop banden in de afmetingen 295/25 ZR22 zorgen voor een optimaal contact met de rijbaan.

Opulent viel tevens het technische pakket voor de motor uit, dat van voorheen 560 pk/412 kW volle 730 pk/537 kW maakt. Hierbij wordt als basis ABT Power S gebruikt, welke op een ABT stuurapparaat (ABT engine control) met een expres voor dit doel ontwikkelde software teruggrijpt. Erbij komt een speciaal geadapteerd RVS uitlaatsysteem dat tevens haar bijdrage levert en met de twee dubbele eindbuizen voor uitmuntende klank zorgt en optisch nog attractiever is.

Ondanks zijn enorme kracht en de Daytona grijze lak maakt de ABT RS6-R geenszins slechts op de ovale highspeed banen of op de dragstrip plezier. Reeds de aanpassing aan de serie is uitermate geslaagd en ABT gaat met speciale veren voor het chassisdeel met schroefdraad en high-performance banden van de coöperatiepartner Dunlop nog een stap verder. En anders als in een raceauto domineren natuurlijk ook in de binnenruimte edele materialen – inclusief fijne details van ABT.

Verdere informatie, afbeeldingen en de prijslijst voor de ABT RS6-R vindt u hier:

Brandstofverbruik ABT RS6-R Avant, l/100km: binnen de bebouwde kom 13,4 / buiten de bebouwde kom  7,4 / gecombineerd 9,6; CO2-emissie gecombineerd, g/km: 223