29. februari 2016

De nieuwe ABT AS4

Absoluut snel. Absoluut sportief. Absoluut fors.

Al meer dan 30 jaar is de middenklasse van Audi bezig met hun succesverhaal – aanvankelijk als Audi 80, vanaf 1994 als Audi A4. Van het begin af wijdt zich ABT Sportsline deze speciale modellen uit Ingolstadt. Vandaar is het maar logisch, dat er op de Auto Salon Genève een nieuwe ABT AS4 wordt gepresenteerd. Want 2016 vieren „de Äbte“ hun 120ste verjaardag en voor een groot deel van deze decennia, precies sinds de jaren 20 van de vorige eeuw, bestaat een partnerschap met de vier merken waaruit later Audi ontstond.

De A4 is zeker het meest verantwoordelijk voor de groei van de concern. Hij was al van begin af altijd belangrijk voor ons. De A4 is de premium-benchmark in de middenklasse en voor ons een uitdaging die we altijd graag hebben aanvaard. Het actuele resultaat van het consequente werk kan in Genève worden bewonderd. Maar men zou hem toch wel ook rijden, want de turbodiesel met drie liter cilinderinhoud presteert nu in plaats van 272 Pk (200 kW) krachtig getrainde 325 Pk (239 kW). Het koppel neemt toe van standaard 600 naar 680 Nm, de nieuwe ABT AS4 is dus in elke situatie de meester wat doortreksterkte betreft.

Opdat de AS4 dit vermogen optimaal op de asfalt kan zetten, heeft ABT de nogaal gewone sportieve limousine een set spiraalveren voor het chassis gegeven. De auto ligt gewoon nog beter op de weg, specifiek te merken in hard genomen bochten. Samen met de spoorverbredingen past de verlaging van het zwaartepunt ook prima bij het complete optische concept. Want de designers van ABT Sportsline hebben voor de presteerders een precies passend aerodynamisch pakket ontwikkeld. Dit omvat opzetstukken voor de frontschorten inclusieve roosters, een frontgrille opzetstuk, spatbord inzetstukken en de set achterschorten met het typische vier-pijps dempersysteem.

Het puntje op de 'i' wat optreden betreft vormen de sportvelgen uit het ABT Sportsline programma. Beschikbaar zijn de modellen DR, ER-C en FR in 8,5 x 19 of 9 x 20 inch. Vanzelfsprekend kan elke klant er zeker van zijn dat hij zijn wens ook in combinatie met hoog rendement banden kan hebben. Want ook bij de nieuwe ABT AS4 klopt elk detail. Of zoals Hans-Jürgen Abt het zegt: „Het is onze aanspraak het best mogelijke werk te leveren.“ Anders kan een onderneming niet 120 jaar oud worden en dankzij tevreden klanten nog steeds groeien.

Brandstofverbruik ABT AS4 3,0, l/100km: gecombineerd 5,4; CO2-emissie gecombineerd, g/km: 142